Tudomány > Tudomány-egyetem

Doktor DNS - Őszinte beszélgetések James D. Watsonnal
Kiadás éve:
2008
Borító:
kartonált
Méret:
14 x 23 cm
ISBN:
9789639731493
Doktor DNS - Őszinte beszélgetések James D. Watsonnal
Hargittai István
online ár: 3 145 Ft
Bolti ár: 3 495 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

A Nobel-díjas James D. Watson ma valószínűleg a világ leghíresebb tudósa. Francis Crickkel együtt felfedezte a DNS kettősspirál-szerkezetét és elindította a humángenom-programot. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a kettős spirál Darwin óta a biológia legfontosabb felfedezése és egyben a huszadik század egyik legfontosabb tudományos eseménye volt. Hargittai István és felesége három egyedülálló beszélgetést rögzített Watsonnal. Ezekben Watson sokkal jobban kitárulkozott, mint azokban a felületes interjúkban, amelyeket az újságíróknak ad nagy ritkán. A Hargittai-beszélgetésekben a témák sokasága jelenik meg; elgondolkodtató válaszokat kapunk a tudomány és a világ számos fontos kérdésére. A fényképekkel gazdagon illusztrált kötetet olvasva úgy érezzük, mintha jelen lennénk e nagy tudós gondolatainak megszületésénél. Az eredeti, angol nyelvű változat 2007-ben jelent meg.

Ízelítő a könyből:

Watson nyilvánvalóan sokat gondolkozott a tudományos sikerhez vezető úton. A kettős csavar felfedezésének 40. évfordulóján tartott beszédét ennek a témának szentelte. A hírnév hajtóerő volt számára.

Ha a madaraknál maradt volna - az egyetem első három évében madarakat tanulmányozott - , véleménye szerint senki sem hallott volna róla.

Fölállította, milyen szabályokat kell betartani a siker érdekében:

"1. Kerüld a buta embereket.

2. Csak az a tudós érhet el átütő sikert, aki fölkészül rá, hogy nagy bajba keveredik.

3. Mindig legyen kéznél valaki, aki megment, ha nagy sz...ban vagy.

4. Soha ne foglalkozz olyasmivel, ami untat.

5. Az elképzeléseidet tájékozott emberekkel vitasd meg.

6. Ha képtelen vagy elviselni a szakértő bírálatot, hagyd abba a kutatást."

Érdemes összehasonlítani a tudományos sikerhez vezető Watson-féle irányelveket mások receptjeivel; íme egy válogatás Donald Glaser szabályaiból:

"- Bújj az oroszlán bőrébe; buzogjon benned a tettvágy.

- Vagy tudj sokat, vagy legyél képes arra, hogy nagyon sokat megtanulj kutatásaid tárgyáról.

- Legyél képes a tanultak közötti véletlenszerű kombinációk gyors kialakítására.

- Legyél képes a nevetséges kombinációk gyors elvetésére, vagy tudj dolgozni azokkal, amelyek ígérnek valamit, még ha nevetségesnek tűnnek is.

- Ismerd a szakmát és rendelkezz megfelelő tudással, hogy learasd azoknak a kombinációknak a gyümölcsét, amelyek az előbbi szűrés után megmaradtak.

- Legyen szerencséd; vagyis tudd, mikor kell abbahagyni, ha a kutatás nem kecsegtet eredménnyel, pedig nagy energiát fektettél bele.

- Legyél képes az együttműködésre és tudj beszélgetni a többiekkel."

A két összeállítás leginkább abban különbözik, hogy Watson a kockázatvállalást hangsúlyozza, miközben mások mentőakcióira támaszkodik. Watson sikerének kulcsa azonban a hat pontnál sokkal szélesebb alapokon nyugszik. Tudott különbséget tenni a lényeges és a lényegtelen dolgok között, és mindig talált módot a lazításra. Takarékoskodott az idejével, de akkor nem, ha valamit igazán fontosnak tartott. Nagyon türelmesen vágta ki például a bázisok papírmodelljeit, amikor csak hajszálnyi hiányzott a bázispárok felfedezéséhez. Tankönyvei írásakor a legkisebb részletre is aprólékosan figyelt. Rengeteg időt szentelt a kollégákkal és a barátokkal folytatott eszmecserékre A kettős spirál kiadásának előkészítése idején. A Cold Spring Harbor-i Laboratórium új létesítményeinek tervezésekor és a régi épületek felújításakor megint nagyon gondosan ügyelt a legapróbb részletekre is. Azt is érdemes megfigyelnünk, mit nem csinált. Vannak olyan kutatók, akik teljesen kiaknázzák a gyümölcsözőnek talált kutatási területeket; ha kidolgoznak egy új eljárást, megpróbálják mindenhol alkalmazni. Mások esetleg úgy gondolják, túl gyorsan váltottak témát egy felfedezés után. Néhány ember számára komoly probléma, "miképp maradhat elég sokáig a régi mederben anélkül, hogy posványba süllyedne". Watson mindig tudta, mikor válik rutinszerűvé a munkája - még mielőtt egy terület minden lehetőségét kiaknázta volna. Miután megtalálták a kettős csavart és megbizonyosodott róla, hogy mindenki bevéste az agyába, hogy Watson és Crick tisztában van a felfedezés biológiai jelentőségével, továbbállt. Az RNS szerkezetének vizsgálatával és a hírvivő RNS keresésével szerzett tapasztalatai megerősíthették azt az elhatározását, hogy ne korábbi eredményét próbálja felülmúlni, hanem másfajta tudományos tevékenységben keresse a sikert. Watson nagyon szerencsés volt, de ezért a szerencséért keményen megdolgozott. Mindig megtalálta az alkalmas tanácsadókat, pártfogókat, partnereket - a hozzá illőfeleséget is - , azokat a kutatóhelyeket, amelyeket a saját képére formálhatott, és ami a legfontosabb: azokat a vállakat, amelyekre fölállhatott, hogy messzebbre lásson.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek