Tudomány > Tudomány-egyetem

Szimmetriák a felfedezésben
Kiadás éve:
2003
Oldalszám:
264 oldal
Borító:
Keménytáblás
Méret:
14 x 23 cm
ISBN:
9789639323605
Szimmetriák a felfedezésben
Hargittai István - Hargittai Magdolna
Bolti és Online ár:
2 500 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Utolsó példányok

Részletek a Bevezetésből: 

Ez a könyv bevallottan személyes jellegű... személyes ítéletünk meghatározó lehet annak eldöntésében, hogy valamit szimmetrikusnak tartunk-e, vagy sem. Ugyancsak személyes jellege van a szimmetria érzékelésének. Itt arra a benyomásra és érzésre gondolunk, amelyet különböző szimmetriák váltanak ki bennünk.

Könyvünk központi témája a szimmetria szerepe a tudományos felfedezésben és az ilyen felfedezések elismertetésében. Hat személyiséget választottunk ki arra, hogy jelképezzen hat területet. Johannes Keplert választottuk a modellekhez, R. Buckminster Fullert a molekulákhoz, Linus Paulingot a hélix szerkezetű biológiai rendszerekhez, Alexandr I. Kitajgorodszkijt a térkitöltés, az illeszkedések tárgyalásához, J. Desmond Bernalt a kvázikristályokhoz és Pierre Curie-t a disszimmetriához. 

Könyvünk megértésének az előfeltétele csak a nyitottság és az érdeklődés. A könyv fejezetei és alfejezetei csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, ezért alkalmanként átugorhatunk bekezdéseket, alfejezeteket, sőt egész fejezeteket is. Felsőfokú tudományos képzettség elmélyítheti a könyv élvezetét, de szeretnénk azt hinni, hogy a könyv egészének mondanivalója bárkihez eljuthat, akiben elég érdeklődés van a téma iránt.
A szimmetria iránti érdeklődés arra ösztönöz, hogy állandóan felfedezéseket tegyünk a bennünket körülvevő világban. Reméljük, hogy könyvünk segíteni fogja olvasóinkat abban, hogy észrevegyenek olyan dolgokat, amelyek számukra eddig észrevétlenek maradtak, hogy összekapcsoljanak különálló megfigyeléseket, felismerjenek bizonyos szabályszerűségeket a külső megjelenésben, és keressék ezek okait a belső szerkezetekben.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek