Irodalom, film, zene > Living Bridges világirodalmi sorozat

Rézkorszak
Kiadás éve:
2022
Oldalszám:
528 oldal
Borító:
Füles kartonált
Méret:
13,5 x 21 cm
ISBN:
9789633031094
Rézkorszak
Slobodan Šnajder
fordította Csordás Gábor
online ár: 3 595 Ft
Bolti ár: 4 495 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Új

Johannes Kempf a világ összes Reichjéért sem adta volna a kertjét. Pompásan utánozta a Führert a családi összejöveteleken; mindenki gurult a nevetéstől, azok is, akik az ilyen bohóckodást nem helyeselték. Az volt az igazság, hogy a Führert egyszerűen muszáj volt utánozni. De amikor egyszer Johannes azt találta mondani az asztalnál, hogy Hitler, aki tizedes volt a nagy háborúban, egyszer egy gáztámadásban elvesztette a látását, és azóta sem nyerte vissza, abból nagy veszekedés lett, és a tréfának nem volt helye többé.

Részlet a regényből

Šnajder a múltat rendkívül gondosan rekonstruáló regénye egyszerre családtörténet és autofikció. Hőse, az 1919-ben született Georg Kempf a 20. század gyermeke, aki felnőtt férfikorában átélte Európa minden drámáját. Származására nézve német volt, de kultúrája, habitusa születésének helyéhez kötötte. Vagy harmincmillió német osztozott a sorsában, habár nem mindegyikük vállalta ugyanabban a formában a vele járó „átkot”. Miközben a dunai svábok tömegesen a náci ideológia hívei lettek, Kempfből nem lett náci, de tudatos antifasiszta sem, legfeljebb bizonyos idegenkedéssel szemlélte a Szlavóniában terjedő nácizmust. Ám sorsa elől nem menekülhetett: szolgálnia kellett azt.

Végel László

 

Slobodan Šnajder
(1948) filozófiát és angol irodalmat tanult a zágrábi egyetemen. 1967 óta jelennek meg írásai több műfajban, mindenekelőtt a színpad számára írt. Nemzetközi sikert aratott Horvát Faust c. darabja, amelyet a bécsi Burgtheaterben is bemutattak, és magyarul is megjelent. Rézkorszak c. regénye eddig nyolc nyelven jelent meg, legutóbb ukránul is. Horvátországban négy kiadást ért meg, és Szerbiában is kiadták. Saját megállapítása szerint politikai lényként, zóon politikonként mindössze négy napot élt, 1968 júniusában. Azóta írásaival igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a politika fölöslegessé váljon.

Csordás Gábor író, műfordító 1950- ben született Pécsett. Orvostudományi egyetemet végzett, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, majd a Jelenkor Kiadó alapító igazgatója volt. Angol, német, francia, lengyel, szerb, horvát és olasz nyelvből fordít. Budapesten és Arles- ban él.

További könyveink ebben a kategóriában

Jamal Ouariachi
Új
online ár: 3 595 Ft
Bolti ár: 4 495 Ft
Tarasz Prohaszko
online ár: 2 795 Ft
Bolti ár: 3 495 Ft
további könyvek