Irodalom, film, zene > Irodalom

Bergeni keringő
Kiadás éve:
2011
Oldalszám:
200 oldal
Borító:
Kartonált
Méret:
13 x 20 cm
ISBN:
9789633030332
Bergeni keringő
Benedek István Gábor
online ár: 2 695 Ft
Bolti ár: 2 995 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Benedek István Gábor sokféle műfajban alkot, de a magyar novellairodalom hagyományait követő rövidebb terjedelmű, kivételes finomságú írásai életművének minden bizonnyal legmaradandóbb részét képviselik.

Új novelláskötetében összegyűjtötte azokat az írásait, amelyek egy régi, de sosem feledhető háborúról szólnak. A szerzőt hétévesen elvitték Ausztriába, Németországba, Csehországba, és történetei ennek a szürreális utazásnak az állomásait elevenítik meg.

Az események tragikus voltát azonban átlengi az író kivételes derűje, a mesélés élvezete és varázsa, a különös sorsok felmutatásának öröme. 

A szerző tizenöt novellát fűzött össze. Ezek az írások többnyire a magyar zsidó élet színterein kezdődnek, de ha hősei átlagosak is, a megpróbáltatások során kivételes sorsot és tanulságot mutatnak fel. Vagyis merőben új emberi dimenziót öltenek. Ilyenformán hiába veszi körül a szereplőket drótkerítés, életük gyökerei a kincses hagyományokba nyúlnak, és a lélek felemelkedik a csodák magasságába.

 

Benedek István Gábor 1937-ben született Gyulán. 1944-ben Tótkomlósról Bergen-Belsenbe deportálták. Iskolái után újságíró lett, egyebek között a Magyar Hírlap, a Népszabadság, az Ország-Világ munkatársa. Szerkesztette a Magyarországcímű hetilapot, alapító főszerkesztője lett a Tőzsde Kurír, a Bank és Tőzsde című hetilapoknak, valamint a ma is megjelenő Remény című folyóiratnak.

Első regénye a Móra Kiadónál jelent meg 1985-ben. Ezt követték novelláskötetei. Írt forgatókönyvet, dokumentumfilmeket, rádió-hangjátékot. Holnapra a világ címmel játékfilm készült könyve alapján Fazekas Lajos rendezésében.
A komlósi Tóra című kötetét több kiadás követte, s ezek a novellák megjelentek Németországban, Szlovákiában is. A címadó kisregényt kiadták az USA-ban, és belőle játékfilm készül (Keményffy Tamás rendezésében).
Több írása (magyarul) megjelent a New York-i Figyelőben, a torontói Menórában. A tel-avivi Új Keletfolytatásokban közölte az Ez lett a vesztünk. című regényt, a Lajos Fülöp 22 aranya című kisregényt, valamint szinte minden novelláját. Itthon több novellát, kisregényt, valamint tárcát közölt a Holmi, a Mozgó Világ, az Élet és Irodalom, a Népszabadság, a Népszava és más lapok, folyóiratok. 
Szülővárosának, Tótkomlósnak díszpolgára.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek