E-könyvek > Living Bridges világirodalmi sorozat

Történetek albuma - Egy történet 270 fotóval családi archívumokból és egyéb forrásokból
Kiadás éve:
2021
ISBN:
978-963-303-113-1
Történetek albuma - Egy történet 270 fotóval családi archívumokból és egyéb forrásokból
Andónisz Jeorjíu
fordította Lelik Krisztina
E-Könyv kiadás!
Bolti és Online ár:
3 200 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Amikor a családban meghal valaki, a hozzátartozók összegyűlnek, és emlékeznek. Ebből az alaphelyzetből bontakozik ki Andónisz Jeorjíu többszólamú dokumentumregénye, amelyben a történetszilánkok mozaikdarabjaiból szép lassan összeáll nemcsak egy család, de az egész jelenkori Ciprus tablóképe is. Az egymásba gabalyodó történetszálak fényképek, újságcikkek, irodalmi alkotások, receptkönyvek, személyes levelek közvetítésével életről, halálról, szerelemről, háborúról, száműzetésről mesélnek

„szép lassan, hol az egyiknek, hol a másiknak eszébe jutott egy-egy régi történet, a nagymamáé és a sajátja és másoké is, falusi szóbeszédek, pletykák más rokonokról, mulatságos esetek, de halálesetek és keserűségek és régi szenvedések is, amikre most, évek múltával, ahogy ott ültek mind körben együtt, már nem fájt annyira emlékezni, minden enyhébb volt, nem olyan, mint amikor történt, egy összegabalyodott történetgombolyag, amit kibontanak, az egyik belekezdett, és emlékezett rá a másik is; mindaz, amit mondtak, egybefonódott a jelen eseményeivel, esetleg újságokban olvasott vagy televízióban látott hírekkel; sokáig fent maradtak beszélgetni, habár másnap reggel korán kellett kelni, hogy induljanak a faluba, nekik maguknak kellett kiásni és megnyitni a sírt is”

Részlet a regényből

 

Andónisz Jeorjíu ciprusi író és jogász. 1969-ben született, Moszkvában tanult, jelenleg Limaszolban él. Jogi munkái mellett az Aney irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. A limaszoli amatőrszínházi szövetség, a Theatrikí Poría színházi naplóiban a ciprusi színház történetére vonatkozó részek szerkesztője. Megjelent egy verses- és egy elbeszéléskötete, színpadi műveit nagy sikerrel játsz- szák. 2014-ben megjelent első regénye, a Történetek albuma elnyerte a Ciprusi Állami Irodalmi Díjat, valamint az Európai Unió Irodalmi díját.

Lelik Krisztina az ELTE magyar-angol szakán végzett, ahol később görögtolmács-vizsgát tett. Irodalmi műveken kívül fordított memoárokat, útikönyveket, teológiai és vallástörténeti tanulmányokat, szakfordítóként pedig változatos témákban társadalomtudományi szövegeket. Közreműködött számtalan koprodukciós filmben is. „Kétlakiként” éppúgy otthon van Budapesten, mint Görögországban.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek