Gasztronómia > Főzőiskola Ínyenceknek

Tésztában sült finomságok
Kiadás éve:
2007
Oldalszám:
64 oldal
Borító:
kartonált
Méret:
21 x 24 cm
ISBN:
9789639731073
Tésztában sült finomságok
Le Cordon Bleu
Bolti és Online ár:
2 595 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden alkalomra pillanatok alatt elővarázsolhatjuk a megfelelő ételt: kényeztesse magát és vendégeit gombás vagy paprikás quiche-sel, szalonnás burgonyalepénnyel vagy sonkás gougere-rel.

Egy kis kóstoló

Póréhagymás flamiche brie sajttal

Hozzávalók 4-6 személyre:

A tésztához:

25 dkg búzaliszt

1 teáskanál só

6 dkg vaj

1 tojás

1 tojássárgája

A töltelékhez:

6 dkg darabolt vaj

40 dkg póréhagyma vékonyra szeletelt fehér része

15 dkg brie sajt

1 tojás

1 tojássárgája

2,5 evőkanál créme double (zsíros tejszín)

puha vaj a sütőformához

1 felvert tojás

1. A tésztához a lisztet a sóval tálba szitáljuk. Ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a vajat, amíg a liszt finoman morzsássá válik. Közepébe mélyedést nyomunk, és beleütjük a tojást, a tojássárgáját, majd öntünk hozzá 2,5 evőkanál vizet. Jól összegyúrjuk, és a tésztát gömbölyűre formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, 20 percre hideg helyre tesszük.

2. A töltelékhez a vajat egy mély serpenyőben felolvasztjuk, és a póréhagymát, fedő alatt, 5 percig pároljuk benne. Levesszük a fedőt, és további 5 perc alatt elfőzzük a hagyma levét, de ügyeljünk, hogy a póré ne piruljon meg. Majd a hagymát szűrőbe téve hideg helyen hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 170 oC-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát elfelezzük. Az egyik felét lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Az előkészített formát kibéleljük vele, körben 1 cm-rel nagyobbra hagyva a tésztát. A tészta másik felét kb. 22,5 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük.

4. A brie fehér kérgét eltávolítjuk, és a sajtot kis kockákra vágjuk. A póréhagymát elosztjuk a tésztával bélelt formában, és a sajttal megszórjuk. A tojást és a tojássárgáját a tejszínnel felverjük, majd a póréhagymára és a sajtra öntjük. A tészta szélét felvert tojással megkenjük, rátesszük a másik lapot. A két lapot egyforma nagyságúra igazítjuk, jól összenyomjuk, így lezárjuk. A tészta szélét elegyengetjük, és a forma széléhez nyomjuk. A pite tetejét tojással megkenjük, és 10 percre hideg helyre tesszük. Ezután újból megkenjük tojással, majd a sütőben 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és szeletelés előtt még 5 percig süteményrácson hagyjuk hűlni.

(Fordította: Bíró Ágnes)

ISBN: 9789639731073

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek