Művészet > Építészet

Bachman Zoltán
Kiadás éve:
2010
Oldalszám:
322 oldal
Borító:
Keménytáblás
Méret:
29 x 29 cm
ISBN:
9789633030011
Bachman Zoltán
Bachman Zoltán et al.
online ár: 7 495 Ft
Bolti ár: 9 995 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db

Bachman Zoltán munkássága több síkon értékelhető: az első a föld alatti, római-kora keresztény "város" kibontakoztatása az Ókeresztény Mauzóleumtól a Cella Septichoráig. E föld alatti római város: Sopianae, Pécs elődje. A szerző több évtizedes, szívós munkája eredményeképpen ez az együttes összefüggéseiben érthető, a szakértő és a laikus közönség számára egyaránt élvezhető szerves egységgé állt össze. 
Munkásságának  egyéb aspektusai: ő és csapata sok jó, mai házat tervezett a műemléki munkákon túl. A családi házak mellett kiemelném a szamoskéri Református templomot, a mozgó szoborszerű Szent Bertalan-harangtornyot, az Expo Centert, a Pollack Mihály Műszaki Kar épülete rekonstrukciójának tervét, a pécsi Science Building tervét, és nem utolsósorban természetesen a Dóm Múzeum terveit, valamint a Szent Bertalan-harangtornyot. 
Építészként véleményem szerint e művek (és a nem említettek is) a mai hazai építészet igényes és tanulságos alkotásai, amelyek méltóak arra, hogy ma a fejlődő, de zavaros építészeti irányzatok között bemutassanak egy józan, racionális tendenciát, és különböző korszerű, a jövőben is helytálló megoldásokat.
Bachman Zoltánnak komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának létrehozása rendkívüli jelentősséggel bír.
Bachman Zoltán szakmai tevékenysége egyértelműen jelentősnek tekinthető a hazai építészet, és különösen működési területe, Pécs városa számára.


(Részletek Virág Csaba előszavából)

 

Magyar-angol-német nyelvű kiadás

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek