Tudomány > További Tudományos Könyvek

A vadászat
Kiadás éve:
2006
Borító:
keménytáblás, védőborítóval
Méret:
26,5 x 34 cm
ISBN:
9789639552814
A vadászat
Kurt G. Blüchel
Bolti és Online ár:
12 000 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Utolsó példányok

A vadászat az emberiség kultúrájának és társadalmi viszonyainak egyik legősibb kifejezése. Elődeink élete sokáig attól függött, hogy mennyire alaposan tudták megfigyelni a természetet. Az állatok szokásai és zsákmányszerzési módszerei által inspirálva az ember egyre tökéletesebb fegyvereket készített és egyre tökéletesebb módszereket fejlesztett ki a vadászathoz, hogy állatvilágbeli konkurenseitől meg tudja védeni magát. A csoportban vadászás szükségessége fejlesztette a társadalom szociális szerkezetét és szokásait, amelyek egyedi társadalmi formák megjelenésében mutatkoztak meg. A fegyverek, a ruházat, sőt a nemes vadászkutyák és ragadozómadarak, amik a vadász segítségére szolgáltak, státusszimbólummá váltak. A legősibb koroktól és kultúráikból számtalan írásos és tárgyi dokumentum igazolja a vadászat jelentőségét a mai napig, még akkor is, ha eredeti célját, az élelemszerzést már régóta elveszítette.

A kultúrtörténeti fejezetben műkincseket, igazi ritkaságokat láthatunk.

A második rész a természetes környezetében élő vadról és korunk vadászatáról szól. Lenyűgöző színes képsorok mutatják be a sólyom támadási stratégiáját, a nyúl menekülési művészetét, a farkas támadó viselkedését vagy a nyírfajd dürgését. A kultúrtörténeti és állattani információk mellett több mint száz térkép tünteti fel az egyes fajok elterjedését. A vadászkutyák ismertetése, a vadász-fotóművészet bemutatása és a vad konyhaművészeti vonatkozásainak leírása teszi ezt a művet olyan kézikönyvvé, amely nemcsak a vadász, hanem minden természetet kedvelő ember számára izgalmas élményt nyújt.

Részlet az Előszóból:

.... A társadalom különböző rétegeiből származó vadászok, akik egy-egy vadászat alkalmával összejönnek, belátnak a természet általános összefüggéseibe, idealizmussal vannak telve, és nem csekély anyagi áldozatot vállalnak. A mai vadászok már nem tartoznak születésüktől fogva a vezető réteghez, hanem olyan emberek, akik a vadászatot a köz érdekében végzett nélkülözhetetlen szolgáltatássá fejlesztették...

... A vadászat mozgatórugója természetesen nem kizárólag az elvont idealizmus. Mint minden emberi cselekedetnek, az állatok vadászatának is vannak önhasznú indítékai. Először is az izgalmas pillanatok, az ősi vadászszenvedély, amely többé-kevésbé határozott formában a mai napig mindenkiben él, és arra ösztönöz embereket, akik lehetnek például kohászok, sebészek, szobrászok, vagy banktisztviselők, hogy vadásszanak. Így segít az ember civilizált zsákmányszerzési kényszere, egészen természetes módon, a természet egyensúlyát - egyre erősebben szennyezett környezetben - mindannyiunk érdekében helyreállítani és megóvni.

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek