Tudomány > További Tudományos Könyvek

Dinamikus emlékezet
Roger C. Schank :
Dinamikus emlékezet
Utolsó példányok
internetes ár: 2 995 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Kiadás éve:
2004
Oldalszám:
317 oldal
Borító:
Kartonált
Méret:
15 x 23 cm
ISBN:
9789639552425

A Dinamikus emlékezet egy kiváló tudós és egy nagyszerű pedagógus műve - hétköznapi esetek segítségével mutatja be, hogyan működik az emberi emlékezet és megértés. Szellemes példák magyarázzák az emlékek indexelését, az esetalapú gondolkodást, valamint a "forgatókönyv" és a "nem tudatos tudás" fogalmát. A könyv a szerző korábbi emlékezetelméletének továbbgondolása, és kicsit több is annál - a tanulás kérdései a tanítás kérdéseihez vezetnek. Milyen a jó tanár, mikor hatékony a pedagógus? Hogyan történik a szakértői ismeretek átadása felnőttkorban?

Schanket a történetekre való emlékezés mechanizmusa érdekli - nem feledkezik meg arról sem, hogy az emlékezés társas jelenség és a kultúra fontos közvetítője.

Roger Schank, a mesterséges intelligencia úttörő kutatója korábbi műveiben a számítógépek tanulásával foglalkozott, amelyhez az emberi tanulás elméleteit használta fel. Ebben a könyvben a számítógépek tanulásának problémáiból kiindulva végleg az emberi tanulás kérdései felé fordul. "Amikor feltűnt, hogy a programjaink soha nem unatkoznak, aggódni kezdtem" - írja intelligensnek tartott gépeiről. Az emberek unják az ismétlődő feladatokat, mert fel tudják idézni a korábban tanultakat. Az intelligens viselkedéshez emlékezetre van szükség. Tanulunk hibáinkból, mert képesek vagyunk felidézni korábbi tévedéseinket. Amint rájöttünk tévedésünk okára, átalakítjuk a "hibás" emlékezeti struktúrát. Tudásrendszerünk folytonos megújulását nevezzük dinamikus emlékezetnek.

Roger C. Schank a számítástudomány, az oktatás és a pszichológia John Evans-professzora, a Northwestern Egyetem Tanulástudományi Intézetének igazgatója.

ISBN: 9789639552425

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek