Gasztronómia > Főzőiskola Ínyenceknek

Burgonya
Le Cordon Bleu:
Burgonya
Utolsó példányok
internetes ár: 1 595 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Kiadás éve:
2007
Oldalszám:
64 oldal
Borító:
kartonált
Méret:
21 x 24 cm
ISBN:
9789639731127

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle főfogást is, ami éppúgy lehet egytálétel, mint különleges lepényféle is. Ízesítéséhez pedig szinte minden finomság felhasználható: szalonna, sajt, tejföl, kukorica, sőt még kaviár is.

Egy kis kóstoló

Burgonya-flánk

Francia- és Spanyolországban "flán" a neve a kicsi, kerek formában készült felfújtnak, amelyet hidegen, tálra borítva adnak asztalra. Ez a flán rendhagyó: zöldfűszerekkel ízesített, tojással készült meleg köret, amely főleg mártásos pecsenyék kísérője lehet.

Hozzávalók, 4 személyre:

8 kicsi (10 dkg-os) burgonya

2 evőkanál tejföl vagy sűrű tejszín

6 dkb olvasztott vaj

2 tojás só, őrölt bors

csipetnyi reszelt szerecsendió

1 evőkanál összevagdalt petrezselyem vagy snidling

1. A sütőt 200 C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A krumplit megmossuk, majd anélkül, hogy megszárítanánk, egyenként alufóliába csomagoljuk. A sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, majd azon forrón meghámozzuk, áttörjük. Melegen tartjuk.

2. Négy másfél decis kis kerek formát kivajazunk, és a hűtőszekrénybe rakjuk

3. A tejszínt megforrósítjuk

4. A vajat fakanállal a burgonyába keverjük, langyosra hűtjük, és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Sóval, borssal, szerecsendióval és végül az összevagdalt zöldfűszerrel ízesítjük. Végül a tejjel vagy tejszínnel habosra keverjük.

5. A behűtött formákat a burgonyamasszával megtöltjük, és a tetejére alulról megvajazott alufólialapokat borítunk. Egy tepsibe kétujjnyi magasan forró vizet töltünk, a kis formákat beleállítjuk, és a sütőbe tolva kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt fogvájóra már nem tapad ragacsos massza. A szélüket meglazítva forró tálra borítjuk, és 10 perces pihentetés után kínáljuk.

Tipp: Édesburgonyából is készíthetjük. Először a sütőben legalább 1 óráig sütjük, úgy dolgozzuk fel.

(Fordította: F. Nagy Angéla)

ISBN: 9789639731127

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek