Irodalom, film, zene > Film

A kétdimenziós ember
Marx József :
A kétdimenziós ember
Utolsó példányok
internetes ár: 2 495 Ft
Az árak tartalmazzák az Áfá-t!
db
Kiadás éve:
2003
Oldalszám:
300 oldal
Borító:
keménytáblás, védőborítóval
Méret:
13,5 x 20 cm
ISBN:
9789639323834

Balázs Béla 1924-ben, alig negyedszázadnyira a film születésétől, nagy hatású könyvében a következőket írta: "A film a fogalmak és szavak alá eltemetett embert ismét a napvilágra emeli, és közvetlenül láthatóvá teszi." (A látható ember)

Szép, sőt - egy filmesztéta szemében költői. Számunkra azonban történeti értéke miatt jelentős: jelzi, hogy a film születése kinyitotta a képek Pandora-szelencéjét. Belátható ugyanis, hogy a mai ember való életében soha sincs fogalmak és szavak alá temetve. Ellenkezőleg.

Vajon a képekkel körülvett ember immár a film egy évszázados történetét is maga mögött tudva hogyan tekint a mozgóképre? Megfejtette-e sajátossága minden titkát, vagy ellenkezőleg, kezd megcsömörleni, és csak az erős hatások tartják izgalomban?

A kétdimenziós ember ebben az új helyzetben tekinti át a filmet alkotó formai és tartalmi sajátosságokat. Szem előtt tartva, hogy a film röviden: az alkotó, a mű és a közönség egysége.

"A film jóval gazdagabb élményforrás volna, ha - mint más művészetek esetében - a nézőközönség tudná, mit csináltak jól, és mit kevésbé. A nagyközönség nem rendelkezik olyasfajta filmes műveltséggel, melyet a zene és a művészetek terén az iskolában elsajátított. Csak a történetre figyel. A film túl gyorsan suhan el mellette."

ALFRED HITCHCOCK

ISBN: 9789639323834

További könyveink ebben a kategóriában

további könyvek