Hírek - Rangos francia művészeti díjat kapott Reigl Judit

hírek és események
Rangos francia művészeti díjat kapott Reigl Judit
Az AWARE (Archive of Women Artists Research & Exhibitions) nevű szervezet két kategóriában adta át díjait tegnapelőtt a francia Kulturális Minisztériumban.

Az 1950 óta Franciaországban élő Reigl Juditot (1923) a Prix d'honneur AWARE 2017 díjjal jutalmazta a szervezet, amelyet jelentős életművet létrehozó női művészek kapnak minden évben. A magyar származású képzőművész mellett Dominique De Beir (1964) francia képzőművészt, Simone Fattal (1942) libanoni születésű szobrászt, valamint Gloria Friedmann (1950) német-francia képzőművészt jelölték idén a díjra. 

A díj odaítélésében közreműködő Audrey Azuolay francia kulturális miniszter nemrég ismerkedett meg Reigl Judit művészetével; a művész élettörténete és munkássága olyan mélyen megérintették, hogy egy személyes találkozó reményét is felvetette. A díjra egyébként a toulouse-i kortárs múzeum igazgatója, Annabelle Ténèze terjesztette fel Reigl Juditot, és a díjátadón mondott beszédében a fiatalokra gyakorolt inspiráló hatása mellett azt is megemlítette, hogy a művész menekültként érkezett Franciaországba.

 

Forrás: artportal.hu