hírek és események
Játszadozások kora - könyvbemutató a Könyvfesztiválon
Claudiu M. Florian Játszadozások kora – Erdélyi gyermekkorom regénye című könyvének dedikálással egybekötött bemutatóját 2017. április 22-én tartjuk a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A könyvről

1973-ban járunk, valahol Brassó közelében. A család, amelynek tagjai felvonulnak előttünk, német, olténiai, erdélyi és bukaresti örökséget hordoznak magukkal. Ahogy a nagyszülőknek a 20. század hajnalán az Egyesült Államok, úgy leszármazottaiknak most Nyugat-Németország jelenti az ígéret földjét a kommunista Romániában.

Távolba szakad rokonok, szülővárosaik között félúton ragadt szülők, nagynénik, nagybácsik, szomszédok, különböző társadalmi hátterű, korú és foglalkozású emberek forgatagában bontakozik ki a történet egy kisfiú szemszögén keresztül. A felnőttek párbeszédein átviláglik a történelem, amely a családtagok sorsát is folyton alakítja; főhősünk pedig – ha mégoly ösztönös módon is, de – sejti, hogy már az jelentőséggel bír, hogy éppen milyen nyelven folynak ezek a beszélgetések. Közben pedig recseg a háttérben a Szabad Európa, és a mindennapokat egyszerre határozza meg Willy Brandt és Nicolae Ceauşescu hangja…

A szerzőről

Claudiu M. Florian 1969-ben Romániában született. Tizenegy éves koráig nagyszüleinél, a Brassó megyei Kőhalomban (Rupea) nevelkedett, erdélyi szász-román vegyes családban. A gyerekkori élmények, a nemzetiségi sokszínűség meghatározta érdeklődését és életútját. Germanisztikát tanult és történelmi tanulmányokat folytatott a bukaresti egyetemen, közben német és angol irodalmat fordított. 2002 óta román kultúrdiplomataként dolgozik Svájcban és Németországban. Regényével 2016-ban elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.  

Könyvbemutató a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Időpont: 2017. április 22. 16:00
Helyszín: Millenáris B5 stand 
Résztvevők: Claudiu M. Florian szerző és Koszta Gabriella fordító
Moderátor: Csordás Gábor
A Facebook esemény ide kattintva érhető el.