Hírek - Budapest Hősei

hírek és események
Budapest Hősei
Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára végre magyarul is megjelent

Phil Casoar francia újságíró és Balázs Eszter magyar történész könyvének témája Budapest hősei – azok a fiatalok, akik a forradalom bázisát alkották, fegyvert fogtak, s ha kellett, harcoltak. A szerzők izgalmas oknyomozó kutatásának alapjául a forradalom egyik emblematikus fényképe szolgált; céljuk pedig az volt, hogy kiderítsék a fotón szereplő fiatal pár kilétét, és az ő sorsuk feltárása révén emberi arcot adjanak a történelemnek.

A korszerű történelemszemlélet jegyében megírt kortörténet és izgalmas nyomozás más perspektívából mutatja be a forradalmat, mint ahogy megszoktuk. Közel hozza a múlt eseményeit, hús-vér embereken keresztül, sorsok megidézése által beemeli az olvasót a történelembe. (Híressé vált a National Geographic hasonló kezdeményezése, amikor Steve McCurry világhírű fotója, az Afgán lány „modelljének” sorsát próbálták évekkel a fotó készülte után felgöngyölíteni.)

A kutatás alapjául szolgáló fotó 1956 novemberében a Paris Match forradalmi képsorozatának nyitóképe volt, ekképpen a forradalom nemzetközileg egyik legismertebb képévé vált. A szerzők a fotón szereplő szerelmes pár személyazonosságának felderítését, viszontagságos sorsukat és annak kinyomozását beszélik el. Elmesélik a fénykép sokféle, sokszor ellentétes használatát a vasfüggöny mindkét oldaláról. Kiderítik a fénykép valódi szerzőjének kilétét, és bemutatnak számos, eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert (pl. levéltárakban, előhívatlan tekercsekről előkerült) 56-os fotót is.

Az olvasó részese lehet a történelmi nyomozásnak, megismerheti a kalandos életutakat, a történelem „kulisszatitkai” mögé pillanthat – így kelhet életre az igazi forradalom!

 

A gazdagon illusztrált kötet különlegessége, hogy a képek (300 fotó, rajz, skicc, térkép) és a szövegek állandó párbeszédben állnak egymással. A szerzők az 1956-os forradalmat egy tágabb időszakban tárják az olvasó elé: a forradalmat túlélő lány sorsfonalát felgombolyítva megelevenítik az ötvenes évek csepeli gyár- és kiskertvárosát éppúgy, mint a svájci magyar emigráció hétköznapjait, a hatvanas évekbeli ausztrál–magyar életformát, vagy éppen a Kádár-korszak nyomozási technikáit. A szerzők olyan kérdéseknek is utánajártak, mint az ötvenes évek sajtófotó-készítése, a nyugati fotósok szerepe a forradalom képi reprezentációjában, valamint a „keleti” és „nyugati” propaganda és az ’56-os képek közötti különbségek.

A kötet hazai gyártású, magyar nyelvű dokumentumfilm-változata 2007-ben Camera Hungaria díjat kapott, és több televíziós csatorna vetítette. A film címe: A forradalom arca – egy pesti lány nyomában. Rendező: Kékesi Attila, 2006. Ötlet, filmforgatókönyv: Balázs Eszter, Phil Casoar.

Bónusz a magyar nyelvű kiadáshoz: a francia nyelvű könyvben a fiút mindössze „Gyuri”-ként sikerült azonosítani, és csak annyit tudhattunk meg róla, hogy meghalt a harcokban. A forradalom 60. évfordulójára azonban a szerzők kiderítették az ő személyazonosságát is – Gyuri története csak a magyar kiadásban olvasható!

Vásárolja meg webshopunkban most 5995Ft helyett csak 4495Ft-ért!